[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Véletlenül találtam rá erre a cikkre,mert szerettem volna hallani a Prímásnő játékát. Sajnos a játékáról ez eddig nem találtam felvételt, viszont teljesen azonosultam a Prímásnő, előadó művésznő véleményével!
Nótás tisztelettel:D:Zsuzsa

Válasz

Soós Jolán üzente 12 éve

Tolnai András -Nincs senki olyan szép...kíváncsivá tett,amit olvastam a videó alatt,miközben hallgattam a szép VALLOMÁST...szokásomhoz híven elindultam kereső körutamra,hogy többet megtudjak a kedves PRÍMÁSNŐRŐL,HORVÁTH ZSUZSÁRÓL...az eredmény...vissza kellett,hogy térjek a klubba,mert itt találtam meg,amit kerestem!

Nagyon szépen köszönöm,hogy olvashattam,s mindenkinek ajánlani tudom!Köszönöm,hogy megismerhettem a család történetét.Horváth Zsuzsának és Tolnai Andrásnak,a Királynak is sok szeretettel gratulálok!

Válasz

Cserta Lászlóné üzente 13 éve

Kovács Péter irásának utolsó bekezdésével teljes mértékben egyetértek, és további sok
sikert kívánok Tolnay Andrásnak!

Válasz

Szolnoki Mária üzente 13 éve

Sajnos nem csak a nóta világa, de minden a pénzről és az ismerettségekről szól! Ki kihez tartozik, van tehetség vagy nincs nem számít. Már egyszer leirtam, de most is megteszem: olyan emberek vannak a műsorokban akiket talán a szobából sem kellene kiengedni, nem hogy szinpadra, gondolok a megjelenésre, az ének tudásra. Sajnos azt vettem észre, hogy a korosztályom közül is sokan elfeledkeznek magukról, és csak törtetnek-törtetnek! Hölgyeim és úraim nem kell már mindenáron szinpadon lenni! - na most lehet támadni engem-! azokra gondoltam itt akik pár éve kezdték hogy ők "előadóművészek". Néha persze a fiataloknak sem ártana elgondolkodni, hogy biztosan szerepelni kell e? Sajnos az önkritika ma már divat!
Andris még nagyon sokáig énekeljen nekünk, és mi pedig nagyon sokáig hallgathassuk!

Kovács Péter úr irásá telejesen a valóságot tartalmazza, hozzáteszem sajnos!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Úgy látszik, a "Nótakirály" elnevezés továbbra is nyugtalanságot kelt és perlekedő visszhangot vált ki a nótakedvelők és a szakma megosztott közösségében. Tagadhatatlanul és egyértelműen Andrisra utal ez az elnevezés, mert nótakirály választásának és megkoronázásának tudtommal nincs (szakmai) hagyománya, precedense. László Imrét, Fráter Lorándot, Solti Károlyt, Cselényi Józsefet nem koronázták királlyá, mégis a szó nemes, szakmai színvonalra utaló értelmében a nótaéneklés csúcsa volt, amit képviseltek.
Andrist egy szakmai közösség koronázta királlyá. Az a közösség, amely 36. Rácz Lacit, a történelem legnagyobb és legkiemelkedőbb cigányprímásának munkáját ismerte el és az, amelyik Bangó Margitot a cigánydal királynőjévé koronázta. Ezen elismerések mögött álló teljesítményeket soha senki nem vitatta. Mert kétségbe nem vonhatók. A mai, meglehetősen megosztott közösség azonban, úgy látszik, igen. Ennek oka sokrétű, nerm csak az irigység:

1. A háború óta Magyarországon senki nem csinált olyan fiatalon és olyan gyorsan nótás szakmai karriert, mint Andris. Ráadásul az ő karrierépítése abban a korszakban volt látványosan felívelő, mikor a cigányzenész szakma és a nótaénekes szakma bődületes leszálló ágba került a piac beszűkülése, a közönségigény mesterséges lerontása és az egyéb ismert folyamatok révén. Szakmai sikereit több évtizedes ismertséggel rendelkező művészek megirigyelik.
2. Andris cigány származású. Ennek normális körülmények között semmi jelentősége nem szabadna, hogy legyen. Mégis van.
3. Az irányításban pöffeszkedők, akik számára a nóta és a műsorok szervezése meg a maguk menedzselése pusztán üzleti vállalkozás, és az évről évre kisebb torta szeleteinek elosztásából tényleges tehetségük, képességeik, teljesítményük felett, de annál inkább kapcsolati tőkéjük okán részesednek.

A tehetséget és a teljesítményt el kell ismerni korra, származásra, faji és egyéb identitásra való tekintet, valamint rosszindulatú megjegyzések nélkül.
Javítsanak ki, ha tévedek.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 13 éve

Örülök, hogy tisztázódott a helyzet. Tolnay úr csak az első megérzésem volt a jó, amely szerint László Marika megjegyzése nem Önre vonatkozott.. És ennek a megérzésnek nagyon örülök, hogy László Marika is igy gondolta. Ha megbeszéljük a félreértéseket kellemetlen érzésektől szabadítjuk meg magunkat.
Éltesse isten sokáig és legyen ereje egészsége , hogy tovább tudjon nekünk énekelni nagyon szép magyarnótákat és cigánydalokat. Eddigi munkájával pedig ki érdemelte a nótakirály elnevezést, amit tartsunk tiszteletben. Kovács Istvánné Mária Magdolna

Válasz

László Mária üzente 13 éve

Most olvasom a zsűrizéses dolgot. Ezen már régen fel vagyok én is háborodva. De egyszerűen nem lehet ellene tenni.Olyan erők vannak, amik erősebbek a HOZZÁÉRTÉSNÉL!!!!! A pénz, a pénz és a pénz!!! üdv LM

Válasz

László Mária üzente 13 éve

Sajnálom a félreértéseteket. álmomban sem Tolnay úrra utaltam, hanem pontosan az alap szintet sem elérő előadókra,akik uralják a műfajt,elvéve a lehetőségeket olyanok elől a pályán, mint Tolnay Úr is. Mert vannak bizony akik, fennen hirdetik, hogy ők a vezető előadók.
Na ezt akartam kifejezni. Mert ez engem is bántott mindig. Andrissal meg már,rég tisztáztuk amit kellett. Azóta már köszönettel vettem gratulációját is. Ez fatális elértésetek lehet Zsuzsi. Nótás szeretettel LM

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nyugi! Én egyebek mellett a cigányzene hangrögzítés-történetének rekonstruálására tettem fel az életem, és folyamatosan csak kiadásaim vannak!
2 hónapja jelentkezett 36. Rácz Laci egyik leszármazottja, hogy adjak neki felvételeket az őse csodálatos játékáról. Van tőle 86 felvételem, azt mondta, fizet az egészért 10.000 Ft-ot, ha átadom egy DVD-n. Megírtam, hogy ennyiért a tasakot nem adták volna oda a lemezekről. Erre azt mondta, vannak neki "bakelitlemezei" Mága Zoltántól, na azok az igazi kincsek.
Ennyiben maradtunk...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm Drága Péterem a kedves őszinte bíztatásodat,és,hogy kiálsz értem!
Igazad van. De nagyon nehéz megemészteni,hogy én erre tettem fel az életemet,és még havi jövedelmem sincsen Amikor én kezdtem a pályát,akkor jó volt minden.Minden este 10 éven át a Kulacsban dolgoztam,+ napi 2-3 műsorom volt.Ma örülök,ha havonta egy van.
Nem írigykedni,hanem utánam kéne csinálni mind azt,amit én elértem.
Se gyerekkor,csak a zeneiskolák szolfézs stb. Munkanélküli segélyt sem kapok,mert megtagadtam az együttmüködést.Papírokat kellet volna szedegetnem a Mátyás téren,sárga mellényben 3 hónapig.Hányingerem van Péter! Vezető poziciókban ülnek olyan emberek,akikneka világon semmi közük a szakmához,de nagyon nagy hatalmuk van.Mohácsra hívtak este 7-től hajnal 3-ig,és 40.000 ft-ot kértem útiköltséggel együtt. Azt mondták, hogy nagyon sok,mert Bokor János szívesen lejött a feleségével egy finom vacsoráért,és nagyon jólérezték magukat.Mondtam,hogy Köszönöm,de én itthon is tudok enni.Szóval nem látok semmi bíztatót,de nem teszem meg azt a szívességet,hogy leköszönök.Nem.Nekem szolgálnom kell a műfajt és a közönségemet.Csókollak Szeretettel!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nem csak az, Andris! A saját tehetségedben és szakmai minőségedben való hit is nagyon fontos a közönség szeretete mellett! A szakmát ma olyan emberek irányítják, akik a nóta történelemkönyvében lábjegyzetként sem kerülnek majd megemlítésre.

Én sokszor kiállok érted, amikor a szakmától vagy máshonnan is érdemtelen kritikával illetnek. Ezek közé tartozik az irigységnek a "könnyű neki, hiszen apja-anyja a 100tagúban játszik"-szerű megnyilvánulása, vagy a korona elvitatása arra hivatkozva, hogy azt nem a szakmától, hanem a cigányzenészektől kaptad, és nótaénekes király megkoronázásának a szakmában nincs hagyománya.

Az ilyen kritikákkal érdemtelen foglalkozni szerintem, csakúgy, mint pillanatnyi mellőzöttséged okán búslakodni, ami a zsűrizést illeti.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sajnos igaz amit anyukám írt,de a közönség forró szeretete segít erőt gyűjteni a túlélésre!

Válasz

Horváth Zsuzsa üzente 14 éve

Tisztelettel Köszönöm a feltöltőnek a figyelmességét,és a kedves hozzászólásokat is.Nagyon jólesik.

/ Csak fáj anyai szívem,hogy fiamat Tolnai Andrist mesterségesen elnyomják irigységből.Keveset szerepel a Tv-ben,és egy nótaversenyre sem hívták még el zsűrizni.Őt,aki a műfaj koronázott királya.Bezzeg Pásztorka Sándor zsűrizik.
Nincs igazság. "Az igazságból elveszett az I"

Válasz

Smidéliusz Éva üzente 14 éve

Kedves Andris !
Nagyon sok szeretettel gondolok Rád és Édesanyádra,hosszantartó egészséget kívánok mindannyiotoknak.Számomra mindig nagy élmény a nálamnál tapasztaltabb,nagytudásu művészek élettörténete,sorsa.
Mindig alázatos tisztelője szeretnék maradni a műfajnak,és előadóiknak.Továbbra is HUNGARIKUM-nak gondolom,mint akár a Zsolnay emlékeket,porcelánokat,mint ahogy az egykori gyógyszerszámba vett TOKAI ASZU-t a patikárius edényzetben.Együttérzésem határtalan a család felé.
Andris,puszillak,Tiszteletem kérlek add át Édesanyádnak./Smidéliusz Éva/

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Őszintén sajnálom:-(

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Gyászol a Zsolnay család. Alig fél nappal az említés után visegrádi otthonában, 2 és fél hónappal 104. születésnapja előtt ma kora délután elhunyt a manufaktúraalapító Zsolnay Vilmos testvérének unokája, Zsolnay Mária néni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon köszönöm, hogy elolvashattam ezt a hosszú élettörténetet, a kiváló cigányprímásnő Horháth Zsuzsáról. Nagyon hoszú és rögös útat járt be,élete során. Nem értékelték kellőképpen!!!! Hála a Jó Istennek, Hogy fia András, megkapta a megérdemelt kitüntetést. Kíváló énekes, kedves, egyszerű, és szeretetreméltó ember. Nagyon sok örömet egészséget Kívánok Mindkettőjüknek Szeretettel: Nyemczovszkyné Erzsike

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon szépen Köszönöm a feltöltést és a hozzászólásokat is.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A 104. életévében járó, Zsolnay-családhoz tartozó legidősebb leszármazott, a Visegrádon élő Zsolnay Mária nénit is felkavarná érzelmeiben ez a csodálatosan előadott dal.

Válasz

Cserta Lászlóné üzente 14 éve

Én is köszönöm, hogy elolvashattam Horvát Zsuzsa életrajzát, nagy
hatással volt rám, nehéz, de csodálatos életutat tudhat magáénak.

Nem csoda, hogy ennek az Édesanyának ilyen szimpatikus, intelligens,
tehetséges fia van, mint Tolnai András.
További jó egészséget, sok örömöt, sikert kivánok mind kettőjüknek!

Válasz

Simon Zsóka Mecin-Mecs üzente 14 éve

Köszönöm,hogy elovashattam Horváth Zsuzsa életútját.Nagy szeretet van benne kívánok egészséget,boldogságot és további szép életet.Boldog Édesanya az,akinek ilyen tehetséges,szimpatikus fia van,mint Tolnai András.
Isten áldása mindkettőjükre.

Válasz