Balázs Ilonka üzente 9 éve

Én úgy látom te be vagy oltva zene ellen!!!!!! Siralmas a hozzá állásod, ha nem értesz hozzá miért nyilvánítasz véleményt???? Tudod mi a mondani valója a nótának-operettnek, szerintem nem érted!!! A cigányzenészek 5-6 éves koruktól már tanulnak, míg csak élnek. Nem vetted észre, hogy minden fejből megy-nincs előttük kotta-mert megtanulták??? A világon mindenhol elismerik a cigányzenét-magyar nótát. Szomorú, hogy ilyen emberek mondanak kritikát, mint te és amihez nem értenek. Kérdezem, ha nem szereted miért hallgatod, nem tudod a zene gyógyít????? A cigányzenészek minden műfajt muzsikálnak magas fokon, nem kell szégyenkezni sehol Magyarországnak. Dankó-Fráter-Dóczi-stb.noták soha nem mennek ki a divatból. A néphez íródott, csak figyelni kell rá mi a mondani valója és ehhez jön a gyönyörű dallam, amit egyszer megírtad. Szégyen amit te itt leírtál!!!! A világhírű operettekről nem beszélve, nem értelek mi bajod van a ruhákkal???

Válasz

Nagy Gábor üzente 9 éve

A cikk írójának üzenem,hogy nem kell lebecsülni másnak a zenei ízlését.A magyar nótát én imádom, és nincs nemesi oklevlem, meg nem is azért szeretem mert ettől nemesnek érzem magam.Ez a magyar zene egyik ága.Ugyan így szeretem a népdalainkat, sőt nagyon kedvelem az operettett és a tánczenét is. Mi több még néhány opera sláger is kedvenceim közé tartozik.Abban igaza van, hogy bizony vannak silányan előadott nóták is, de ez nem a magyar nóta hibája.Az újabbkori mulatós zene is része a magyar zenének,még akkor is ha nem mindegyik érdemes arra , hogy a médiában elhangozzon, de ezek egy része is az előadók hibája.Mostanában a Nóta tévéről is inkább elkapcsolok valahová, mert olyan alacsony színvonallú a műsor.Ezért nem szidom a mulatós zenét sem.Majd az idő megrostálja a műveket.Abban is vannak színvonalasan előadott darabok, amit lehet, hogy 50 , vagy 100 év múlva is énekelni fognak.A Székely himnusz is nagyon szép.A székelyeket kell meghallgatni, hogyan éneklik.Különben, ha ők ezt tekintik a himnuszuknak , akkor egy kívülállónak illik elfogadni és nem kritizálni.Egyébkélnt, ha már kodályra hivatkozik, akkor azt is ő monndta.hogy: Európa nem arra kíváncsi, hogy mi mit kaphatunk tőlük, hanem arra, hogy mi , mit adhatunk nekik.
A hangneme meg egyáltalán nem a műveltségét fejezi ki, amit a magyar nóta gyalázásával próbál fitogtatni.

Válasz

László Mária üzente 9 éve

Köszi Zsuzsikám ! Ez egyértelmű ,nem ? A " SENKIKRE " kár időt , szót, pazarolni. Puszi. Vigyázz nagyon magadra, amennyire már tud az ember magára vigyázni. Üdv LM

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kedves László Marika!
Szívemből szóltál, s méltóképpen megválaszoltál, megválaszoltatok ennek pökhendi öntelt nevesincs majomnak.
Barátsággal:Zsuzsa

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kedves Tibor! Nagyon szépen köszönöm, megérettem. Egyébként pont József Attila a kedvenc költőm.De azért még vannak egypáran, akiket szeretek.
Nos ennyivel is okosabb lettem.
Tisztelettel köszönöm: Dalnoki zsuzsanna

Válasz

Vas-Varga Tibor üzente 9 éve

Kedves Zsuzsanna!

A stíluskutató nyelvészet eléggé fiatal tudomány, volt nyelvésztanárom, dr. Török Gábor használta a kifejezést először a saját kutatásaira, mégpedig József Attila verseinek sajátos vizsgálataira. Nem személyiségjegyekre következtet, azokat itt is elárulja az obszcén szavak használata, miközben ez az úr el van telve saját magával, hogy ezeket a szavakat hasonlatokba tudta tenni (hatásvadászat), hanem a leírt szavak mögötti, le nem írt, csupán képzetekben kifejezett tartalmakat fedezi fel. Csak egy példa éppen Török Gábortól József Attila Harmatocska című versének első négy sorát vizsgálva: "Guggolva ringadoz / a málnatő, meleg / karján buggyos, zsíros / papiros szendereg." Erről írta a tanár úr: "ez egy dajkamotívum", hisz a málnatő ringadoz, a papiros pedig meleg karján szendereg. Az ő tanításai nyomán láttam meg szintén József Attila Ódájában a háromszor is kifejezett keresztmotívumot, holott a költő a "kereszt" szót egyszer sem írta le benne. Ezek a dolog művészi oldalához tartoznak, hiszen a költő aligha gondolta eltitkolni előttünk versének ilyetén szépségeit. Ez a "véleménynek" nevezett fröcskölés más. Nem művészi, viszont összeszedettnek látszik, felveszi a tudományos álruhát, csak ha nagyon a mélyére tekintünk, összevetjük az érveit, akkor vesszük észre a logikai bakugrásokat, fedezzük fel az eredeti célt, a gyalázkodó szándékot. Ezt kívántam ebben a hozzászólásban torkon tagadni.

Tisztelettel: Vas-Varga Tibor

Válasz

László Mária üzente 9 éve

Nagy költőnk , Kosztolányi Dezső írta :
".... Minket is végzetesen egybefűznek magyar nótáink
és egységet teremtenek közöttünk, akik egyébként
olyan kevésben tudunk megegyezni.."

Kosztolányi Dezsőnek egy másik gondolata :
.." Olykor sivár környezetbe kerülök, olyan emberek közé,
akikkel egyetlen közös élményem, olvasmányom sincsen.
Nem is tudok velük társalogni. De ha velük este benyitok egy vidéki étterembe,
s ott a cigány a SÁRGA CSEREBOGAR -rat húzza, már egyek vagyunk.

Svéd Sándor már ismert operaénekes volt 1947-ben, amikor a Fehér Házban rendezett estélyen énekelte a "..Csak egy szép lány van a világon..". Zongorán Truman, az Egyesült Államok elnöke kísérte. És még több szép nótának volt ott sikere. Könny csillogott a hallgatóság szemében..- emlékezett Svéd Sándor, aki a háború után tért vissza Magyarországra.

DEBUSSY írta egy magyarországi barátjának a cigányzenéről..
"..Az az érzésem, hogy Önök, magyarok, nem becsülik ezt a zenét igazi értéke szerint.
Annyira megszokott dolog az Önöknek, hogy már nem is érzik művészi erejét. "

Kosztolányi D másik gondolata:

.." Egy nóta hallatán mindannyian, akik e csillagok alatt növekedtünk, egyetértünk,és pontosan egyet érzünk is. Ez a mi iskolánk, és ez döntő a mi regényes életszemléletünkre..."

És még folytathatnám hírességeink, nagyjaink megítéléseit zenénkről, dalainkról..

Azt hiszem kedves barátaink ! Nem kell itt tovább ragozni semmit. Semmi lelkű, emberek véleménye is SEMMI. Értékes , hozzáértő és világhírű művészek véleménye az ÉRTÉK számunkra. Ennyit erről.LM

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kedves Tibor!
Akkor nem véletlenül nem vettem észre e "cikk" írójának a nevét.
. Pedig kerestem, de nem találtam.Ez "szép", ráadásul gyáva is, mert névtelenül könnyű gyalázkodni.... Kiállni s nevünket adni a véleményünkhöz, ahhoz egyenes derék és jellem kell! Nos benne ez nem található. Nyelvész, azt ismerem, de stíluskutató nyelvész, ilyen megfogalmazásban még nem találkoztam vele.Nagyon érdekelne, hogy pontosan mit is takar ez a fogalom. A stílust is ismerem, de így együtt a kettő, nagyon érdekes lehet.Az írásból, fogalmazásból következtetnek a személyiség jegyekre? Komolyan nagyon érdekelne.
Tisztelettel:Dalnoki Zsuzsanna

Válasz

Vas-Varga Tibor üzente 9 éve

Kerestem a cikk szerzőjének nevét, gyanúm szerint az lehet, aki a végén napszemüvegben pózol egy a meg-megmozduló képen. Ha ő az, akkor lám, csak az arcát vállalja, a szemét nem. Miután stíluskutató nyelvész (is) vagyok, figyelmesen olvastam végig az írást, azt vizsgáltam, hol szólja el magát anélkül, hogy ez eredeti szándéka volna, "vélemény" címszó alatt valójában hol nyilatkozik meg a magyar nemzetellenesége. Hogy ezt el tudja előttem titkolni, ahhoz előbb fel kellett volna kelnie. Az obszcén szavak már eleve hiteltelenné tették, ezért tekintettem át részleteiben. Nos, fitogtatja azt a "történelmi, zenetörténeti tudását", amely valójában igencsak hiányos. Nem ejt szót például arról, hogy a magyar verbunkosból oly nagy nevek is merítettek, mint Haydn, (lásd: D-dúr csembalóverseny III tétele: "Rondo all' Ongarese), Mozart (A-dúr hegedűverseny K. 219. III. tétele) vagy Beethoven. Az ilyen ikonokat bántani ugyebár nem volt ildomos, mert mit szóltak volna hozzá az osztrákok... De a legárulkodóbb az a pár mondat, amely a – talán valamelyik Mozart-filmből vett – kockát keretezi, nézzük meg, hogyan gyalázza, sorolja "Kazinczytól Kisfaludyn át Kölcseyig" a magyar költészet óriásait a bécsi szalonok "Habsburg-hű partiállatai, rizsporos parókás, harisnyás, naplopó díszmajmai" mellé! Kazinczy "szalonja" hét évig a kufsteini várbörtön volt, ahol aligha viselhetett rizsporos parókát, persze máshol sem...S hogy mi lehet a baja Kölcseyvel? Tőle már jó másfél szazada megkapta a neki kijáró jelzőket: "kánya, kígyó, féreg... ", aki önnön nemzetére támad. Még árulkodóbb ama bekezdés utolsó mondata: "Nekik köszönhetjük (...), hogy a fociválogatottunk már a meccsek kezdő sípszójánál (sic!) meghalni vágyik az ellenfél torkának átharapása helyett." Puskásék ezek szerint nem ismerték Kazinczyt, Kisfaludyt, Kölcseyt. A mostaniak bizonyára... (Egyébként Puskás Ferencet láttam, hallottam egyszer, mikor cigányzenekarral magyar nótát énekelt.)

Válasz

Kovács István üzente 9 éve

:)

Válasz

Kovács István üzente 9 éve

Igaza van Gáspár Gyuszinak!

Válasz

Gáspár Gyuszi üzente 9 éve

Kedves zenekedvelő Barátaim!
Én is végig "kínlódtam" a cikk olvasásat, de nem hánytam el magam, mert egy olyan személy, aki ilyesmit leír, sajnos a szeretet helyett a gyakorlatban az uszítással inkább a gyűlöletet pártfogolja.
Az ilyen embertársunk sajnos érzelmileg fogyatékos!
A magyarnóta kedvelők nem gyűlölködő entitások, hanem nagyonis érző lelkek, akik az értelmesen kimondott/elénekelt szavak hallatán elérzékenyülve akár könnyek kiséretében is, de legalább ily módon "vigasztalód(hat)nak".

Én is ismerem a klasszikus zenét, pl. az operákat, sőt, némely darabból (Bánk bán, Nabucco, Figaró házassága, stb. ) dúdolgatom is a kedvenc melódiákat, de a magyar nóta...az valami más... az nem az előadó énektudásával ragad meg, hanem a szívet-lelket melengető, többnyire azért érzelmileg mélyreható szövegével.

Van persze kivétel is: Tolnay Bandi pl. elmehetne a hanganyagával operénekesnek is! De a magyar nóták szövegét érthetően kiejtve szerintem nagyon jó benyomást tesz a hallgatóságra ezzel a képességével.

Egy szó mint száz: Senkinek nem kell(ene) azokat az embertársainkat lenézni, akik szeretik a a magyar cigányzenét, mint hungarikomot és a gyűlöletszítás helyett tűzze ki célul az ilyen ember inkább a lelki fejlődését, mert azzal sokkal, de sokkal többre megy majd a halála óráján az Úr színe előtt...

Maradok szivélyes üdvözlettel: Gyuszi, egy az elfogadásban és szeretetben hívő LÉLEKTESÓ

Válasz

Pálfi József üzente 9 éve

Ha még ezek után van a cikk irójának pofája idelátogatni, akkor azt tanácsolnám neki, hogy he foglalkozzon a magyarnótával, hanem halgassa a csapon folyó egyes tv műsorokban (csillag születik, x faktor, megasztár stb.) népszerűsített természetesen idegen nyelven énekelt förmedvényeket, amelyek ritmusára a lassan kurváknak beöltöztetett előadók vonaglanak a színpadon énekelve a nem értett szövegeket, amelyben az is lehet, hogy az anyánkat szidalmazzák.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Nos nagy nehezen végig kínlódtam magam ezen a ..."RÖVID"... eszmefuttatáson.Gondolom, most okos, bölcs nagy embernek gondolja magát e cikk írója. Pedig nem több ő mint egy pökhendi, öntelt,önön "tudásától", s a ...na most jól megmondtam a magamét.... eltelt hólyag. Aki másokat lenéz. Ne jöjjön itt Bartokkal és Kodállyal, sokkal intelligensebbek voltak ők annál, hogy a saját népét ledegradálják. nem kéne egy egy részletet kiemelni, hanem az egész szövegkörnyezetet ismertetni, ha már annyira utal rájuk. Én még az utolsó éveiben találkoztam Kodály Zoltánnal, nagyszerű ember volt, aki nem ítélkezett volna senki felett! Hányadék a magyar nóta? Nos amit ön írt az a hányadék meg egyenest moslék! Szeretem a magyar nótát, és igen a cigányzenét is, ki merem jelenteni, és még sokan mások is. Milyen jogon mer bennünket ezért félműveltnek titulálni?Ön olyan nagy műveltséggel rendelkezik, látszik. Egy művelt ember nem ír olyan megalázóan honfitársairól, mert azok mást szeretnek mint maga.Na és még a történelmi tudását is fitogtatja, na bumm, azt hiszi más már nem is ismeri a múltat?! Kicsit ingerültebben fogalmaztam, de maga hozta ezt ki belőlem! Nem tudom ön milyen zenét szeret, nem is érdekel, bármit is, azt tiszteletben tartom, és nem pocskondiázom. Attól, hogy szeretjük a magyar nótát és a cigányzenét, még a klasszikus , komoly zenét is szeretjük, sőt képzelje, még az Operaházba is elmegyünk egy egy előadást megnézni. Ön nem tudom kicsoda, a saját honfitársait becsmérelte a fenti írásával, s alázta meg.!!!! nem írom, hogy tisztelettel, mert maga nem érdemel semmi tiszteletet. !!!

Válasz

Nagy Gábor üzente 9 éve

Olvasom a tisztelt hozzászólók kommentjeit, amit két hányás között összeírtak.Ne egyenek olyan menűt amitől hányingert kapnak.Csupán arra vagyok kíváncsi, hogy szerintük mi az a zene,ami nem fekszi meg úri gyomrukat,ami nekik is elég diétás.!

Válasz