[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Ráthy József Úr!
Örömmel vettem levelét és mindent megértettem belőle!
Külön megtiszteltetésnek veszem, hogy emlékeznek rám a kedves párjával Gyulai Erzsébet művésznővel együtt. Nagyon jó hír, hogy klubot nyitnak ahová mint írja engem is várnak és köszönöm szépen,hogy gondoltak rám is. Én mindent megteszek, hogy kiérdemeljem a bizalmukat! Várom a további fejleményeket és a Művésznőnek sok sikert és hozzá sok egészséget kivánok a németországi fellépéseihez ! Megadom az e-mail címemet is: nyeremitu63@freemail.hu
Maradok tisztelettel,Gábos Károly

Válasz

Ráthy József üzente 10 éve

Tisztelt Gábos Károly Úr!
Köszönöm észrevételét. Mivelhogy később érkeztünk párommal az egri rendezvényre,, így természetesen az egészről véleményt nem tudok mondani, egész biztosan, igaza van. Egyet alá kell írnunk: TÖKÉLETES ZSŰRI NEM VOLT ÉS NEM IS LESZ!! Meg kell mondanom, mi is pontoztunk Erzsiével, nem szégyelltem két személynek 0 pontot adni ( az egyiket a bírálók fínoman el is marasztalták) Nem kevés kapott nálam 3-4 pontot, a legtöbb, amit adtam 8 pont volt. A zsűritagoknál észrevételeztem, hogy igen sok pontot adtak. Mindezeket figyelembe véve remélem egyetért velem abban, hogy ezen bírálóknak volt arcuk, véleményüknek - még ha az soknak nem tetszett is - hangot mertek adni, a megjegyzésük nevelő jellegű volt, melyekből a későbbiek folyamán lehet táplálkozni. Itt nem volt összebeszélés, részrehajlás ( itt is ki kell térnem arra, amit Erzsikének is szoktam emlegetni, hogy sajnos a nótaénekesek a zeneismeret területén a legunintelligensebb - ámde orrukat a legmagasabban hordó " művészek ". Odáig képtelenek eljutni, hogy nem csupán a nyivákoló szoprán hang a szép, sokkal kellemesebb hallgatni a szép alt hangot - igaz,hogy erről nem hajlandók tudomást venni, mert elméletben még a női hangfajtákig sem jutottak el).Ha én tényleges bíráló lettem volna, hasonlóan pontoztam volna, igen soknál ez bíztosan kiverte volna a biztosítékot. Annyi a külömbség, hogy anno látogattam magas szintű hangképzéseket ( nem véletlenül marasztalom el az önjelölt " tanárokat". hosszú éves korrepetítori gyakorlatom folytán mindennel találkoztam, ami a műfaj előadásánál
elvetendő, s kórusképzésnél ezeket a tapasztalataimat felhasználom, illetve Gyulai Erzsikével felhasználjuk. Nem kell messzire mennem, amennyiben hallgatja a Dankó rádiót, ott is lehet ám szörnyűségeket hallani. Őszintén megmondva, az ott hallott énekesnők közül max 15-öt engednék szerepelni. Vegyük már tudomásul, hogy a magyar nóta nem roma-nóta, aki ezt nem tudja " magyarán " elénekelni, nincs helye a nóta műsorokban függetlenül attól, milyen érdemei voltak vagy vannak.
Örömmel értesítem, hogy Erzsike németországi meghívásnak tesz rövidesen eleget, és rövidesen megnyílik a klubunk, ahová a későbbiek folyamán tisztelettel meghívjuk. Az biztos, itt akárki nem fog fellépni, független attól, hogy bárkinek tetszik-e avagy nem.
ennyit kívántam hozzátenni, de szívesen tartom Önnel a kapcsolatot.
Tisztelettel:
Gyulai Erzsébet és Ráthy József

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Magdika!
Ön minden nap hallgatja Gyulai Erzsébet művésznőt, én pedig elég gyakran együtt énekelgetek vele, itt a számítógép előtt,mert hasonló hengfekvésű, mély hangom van, sok nótát általa tanulok meg itt . A tanárnőm mindig mondja, hogy elég felkészülten megyek, nem ott próbálom. megtanulni, a dallam már bennem van, s hangképzés után, már csak a technikai kidolgozás van.Vele könnyen tudok énekelni, akárcsak Némethné, Kovács Magdikával.Sokat tanulok mindkettőjüktől.
Jó éjszakát kívánok mindenkinek.
Dalnoki Zsuzsanna

Válasz

hesz magdi üzente 10 éve

CSak gratulálni tudok a levélhez,kevesen mernek ilyen nyílványosan véleményt írni.
Tudom sokan találva érzik magukat,de el kell ismerni ez az igazság.
Jó magam is amatőr énekes vagyok, Szeretek énekelni,de nem tudok.
Bár igyekszem a magam módján tanulni, és ének tanárhoz járni mert ezt igen is tanulni kell.
Igaz benne vagyok a korban, de szeretném ,ha igy ezzel a tudásommal is a közönségnek örömet adni. más. Nagyon szeretem Erzsébetet,minden nap hallgatom a Dankó rádió műsorát.Valóban kellemes szép hangja van,jó hallgatni a szép magyar szavak ki ejtését.
igazán taníthatná az érthető szőveg mondást.
Maradok őszinte rajongójuk. További jó egészséget és sok sikeres fellépést
M. Hesz Magdika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tisztelt Ráthy József Úr!
Mintaértékű a reagálása, s ezt tisztelettel köszönöm.Igen, így is lehet véáleményt cserélni egymással. Nem megsértődve, egymást emberségében sértegetve,hanem elgondolkodni azon amit mondtunk, s ha úgy gondoljuk valamit nem megfelelően gondoltunk, tudjunk elnézést kérni érte.Ettől nem kisebb lesz az ember értéke, hanem nagyobb.A magyarnóta érdekében, harcában nincs egyedül, többen teszünk az érdekébe, harcolunk érte, magam is, tőlem telhetően a legnagyobb bevetéssel itt Egerben is. Amit írt, nagyon sok mindenben igaz. A sok önmagát hanképző tanárnak kinevező egyén valóban csak kárt tesz, találkoztam már ilyenne, tanulója nem voltam. Engem Dudás Anna Zeneakadémiát végzett főiskolai docensnő tanít, akinek rendkivül nagy tudása van.Nem tűri meg a legkisebb hibát sem. MIkor egy műtétet követően elment a hangom, s már mindenki lemondott róla, ő volt aki gyógyhangképzést csinált, s azt mondta minden szakmai tudását beleteszi, de visszahozza a hangom, három évébe telt, de megcsinálta.Csak akkor állok színpadra, ha ő jónak látja, soem éneklek többet, mint amit még tisztán, jó kiejtéssel nem tudok végig énekelni. Akkor inkább nem éneklek. A Cigányzenekarral kapcsolatosan is igaza van, H molt nem szeretik, s nem is engednek abban énekelni.Abban is igaza van, hogy sokan erőn felüli magas hangon akarnak énekelni, saját klubomban tapasztalom, és sajnos igaz, néha márk kicsit bántó is ezt hallgatni, ezt már a közönség is szóvá tette pár alkalommal.Összegezve Önnek nagyon sok mindenben igaza van, szervezés, rendezés, zsűrizés stb. De mint mindenben itt is vannak kivételek, most én nem szeretnék megnevezni senkit sem, mert a látszatát is szeretném kerülni annak, hogy bárkinek a kegyeit keressem, akik szívvel-lélekkel érdek nélkül teszik a mit tesznek, Köszönet ezért nekik, független attól, hogy mennyire állnak közel hozzám. Tisztelettel:Dalnoki Zsuzsanna

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Ráthy József,tisztelt Uram!


Ön személyesen is ismer engem,én vagyok az a versenyző akinek, igen nagy örömömre, Ön és kedves felesége, általam igen tisztelt Gyulai Erzsébet gratulált még Pesten..., Egerben csak futólag találkoztunk és Önök sajnos engem nem is láttak ott fellépni, amit rendkívül sajnálok is , de ha kész lesz a felvétel elküldöm Önnek, nem voltam a legjobb ez biztos csak az a dühítő amit biztos láttak is,hogy a zsűri összevissza kacarászott a produkciók alatt is ami ,nem kell mondjam, nagyon zavaró egy jó és pláne, egy kevésbé jó előadónak...A magyarnóta tisztaságáért én magam is szívvel lélekkel küzdök,de ha egy zsűri a ,,Darumadár fenn az égen..."(Kovács Apollónia) című nóta éneklésében csak annyi hibát talál,hogy ,,vontatottan , elnyújtva,túl lágyan" (???!)énekeltem,hát kérdem én ,hogyan kell énekelni egy elmúllásról a világtó elbúcsúzásról szóló nótát?
Örömömre szolgál minden kritika ,ami jó és építő de kevésbé olyan, amit olyan egyes ,,befutott" személyek alkotnak akik már lefutóban vannakés nem is az elhasználódott hangjuk miatt , inkább az elvesztett presztízs( lásd: pia ,nők és megjelenés),mert számomra nincs kis közönség csak kis előadó! Itt én sem írok neveket ,ezt Ön pontosan tudja kik ezek a ,,nagy" nótaénekesek,-nők(!!sajnos). Budapesten is valami nyikhaj , taknyos ,a nótához semmit nem értő zsűrizett,hogy lehet ilyet csinálni,arról nem is beszélve,hogy a többi zsűri tagnak ott volt a versenyzők közt a tanítványa vagy ő maga valamelyik klub vezetője,tagja (!!!?),lehet így pártatlanságról beszélni? Egerben pedig ,egyik versenyző egy autóban érkezik az egyik leggyengébb versenyzővel akiazt hiszem valahogy ,kitudja miért bronz,vagy vas lett!!! A másik egész este ,előző este,rajta csüng a másik zsűritagon és láss csodát másnap majdnem arany lesz,megjegyzem ennek az úrnak tavalyelőtt meglett az ezüst és most hogyha párbajozott volna ezüst lett volna újból,ezt végűl sikerűlt megakadályoznom mert az úr elfelejtett szólni...(itt megjegyzem, én ahol voltam vele együtt soha nem volt még józan,igy versenyzik évek óta).Nagyjából ennyit szerettem volna ,lenne még sok minden, példáúl az,hogy sorstársaimat arra buzdítanám,hogy ilyennemű sérelmeiket nyugodtan tegyék közzé, ne féljenek, higgyék el sok esetben nem is dicsőség némely zsűritől magas pontszámot kapni!


Maradok tisztelettel, kedves József és kezeit csókolom Gyulai Erzszébetnek!

Válasz

Ráthy József üzente 10 éve

Tisztelt Dalnoki Zsuzsanna és a többi Hozzászólók!
Tisztelettel megköszönöm értékes észrevételeiket, a megszívlelendőket magamévá teszem.
Úgy látszik, részletes levelem igen sok embert véleményének kifejtésére ösztönözte. Ha valami még előre viheti a nóta ügyét, a véleménycseréket hasznosnak tartom, és egyszer talán a magukat isteneknek gondolók is rájönnek, hogy ez így tovább nem mehet. Személyes érzékenységem csupán annyi, hogy kb. 20 éve küzdök egy olyan műfaj fennmaradásáért, mely valóban magyar, noha az érdeklődési köröm a tánczene. Ettől függetlenül talán magányos harcosként – úgy érzem – a továbbiakban is is egyedül küzdöm a démonokkal szemben.
1./ Megkövetek minden hölgyet és urat, aki netán sértve érzi magát, hogy én " leírtam" a hatvan éven felüli korosztályt. Aki személyesen ismer, elmondhatja, kevés az olyan, aki nagyobb tisztelettel viseltetik a már nem éppen fiatal emberek iránt, mint én. Nagyon sok klub zongoristája voltam éveken keresztül, és ezek nem teenager klubok voltak, nem hiszem, hogy viselkedésem bármikor kifogásolható lett volna. A Balassi Bálint katonai kórusnak korrepetitora vagyok, itt is zömében az idősebb korosztály képviselteti magát.
Nem utolsó sorban én is túl vagyok a 6. X-en. Párommal mindketten foglalkozunk hangképzéssel, zeneelméleti oktatással, kottagrafikával, repertoár - összeállítással kinek - kinek a hangterjedelme figyelembevételével. Az is igaz hogy de nagyon nem kedveljük a velőt rázó sikoltozókat, a modoroskodókat, a hamisan éneklő, érthetetlen szöveget mondókat. Az már csak hab a tortán, hogy teljes egészében vagy részlegesen megváltoztatott nótaszövegekkel találkozhatunk Hallgatva Dankó rádiót ( kritikáim ellenére tisztelet és becsület Tarnai László kollégámnak, talán a barátom kifejezést is megkockáztathatom ) itt is találkozhatunk mindennel. Gyakran hallom: „ejdesanyám”, már helyet „ moár” szavakat ( Kulturaterjesztés – Óh!!) Úgy látszik, el kell fogadnunk, hogy ma már mindenki tanít. Milyen oktató az olyan, aki nem figyelmezteti az énekest vagy jelöltet, hogy nem szabad a szó utolsó szótagját megnyomni, és hagyni kell a hangot kicsengeni. Itt is bejön az az igazság: aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja. Hangképzésnél a quintig felmenve a pa- pa- pa- pa és a má-mé-mi-mo-mu mindenre alkalmas, csak hangképzésre nem. Ki az, ki figyelmeztetni merne egy - netán néhány rádiófelvétellel rendelkező - énekest, hogy minél magasabb hangot próbál kipréselni magából, annál hamisabb lesz.
2./ Nem, vagy csak ritkán esik szó a zenekarról. Miért van az, hogy az előadó nem kis pénzt fizet ki magfelelő hangnemű kotta elkészítésére, azt megküldi a prímásnak, de azokat a zenekar nem nézi át. Már bocsánatot kérek, de az egri nótaversenyen a zenekar egy hajítófát nem ért. Az ő bejátszásuk alapján külön tiszteletem azon előadóknak, akik el tudták kezdeni az műsorukat. A kevesebb több lett volna. Egy jó zongorakíséret, de talán még egy tekerőlant is többet ért volna. Nótaismeret minimális, az egyik hölgy H-dúrban kezdte el a nótáját, a zenekar mintha nem is hallott volna erről a hangnemről, talán még a kottaismeretük is megkérdőjelezhető volt.
3./ Zsűrizés. Úgy látszik, törvényszerűvé válik, hogy előadók ének-szinvonala fordított arányban van a zsűri kiválasztásával, működésével. El kell érni, hogy minden döntnök minden alkalommal nyílvánosan - a közönség hallatára - köteles legyen a hallott produkciót értékelni még akkor is, ha az előadás nem éppen az ő szája íze szerint történt.
Kedves László Marika!
A nagyszénási versenyen nem tudtam részt venni. Ismerőseim nem jeleztek vissza sem pozitívumot, sem negativumot. Amennyiben vállaltátok arcotokat, tisztelet érte.
Tisztelt Gáspár Anna!
Gratulálok a kisvárdai első helyezéséhez. Meglehetősen népes csoport vett részt a pestiek részéről,- nem csupán énekesek, zömét igen jól ismerem, némelyik szava etalon. Bátorkodtam az előzsűri egyik tagjáról véleményt mondani. Nevezett úriember felkeresett telefonon, küldött CD-t azon megjegyzéssel, hogy a következő zsűriben is ott lesz. Ja, ha ez Önöknél így megy, akkor garantált a magas szintű ítélkezés.
Tisztelt Némethné Kovács Magda!
Köszönöm egyetértését. Az egri verseny mindegyik döntnökével személyesen is beszéltünk. Természetesen mi is készítettünk saját pontozást. Be kell hogy valljam, két versenyzőnek 0 pontot adtam, nem egy 3-4 pontot kapott a legmagasabb szám nálam 8 pont volt. A zsűri munkáját elismerve észrevételeztem a túlzottan magas pontokat, de végeredményben igazságos döntés született, természetesen a tanulságokat is levonva.
4./ Miért van az, hogy egyes „énekesek??” ha felkerülnek a szinpadra, le sem lehet őket robbantani onnan? Ki kívácsi nem igazán jegyzett valaki ¾ órás „ előadására” ? Ismerek olyanokat, akik ha pódiumra kerülnek, a közönség egy része eltávozik.
5./ Egy énekes pályájának csúcsa, ha nóták kötődnek hozzá. A ma élő előadók közül nagyon kevés azoknak a száma, akik ilyen eredménnyel büszkélkedhetnek, kivétel, ha az illetők minden médiaszereplést megragadnak
saját, egyébkén többnyire jelentéktelen „ műveiknek „ futtatására.. Rajtuk kívűl szinte valószinűtlen, hogy ezeket a „dalokat” egy valamire való nótás valaha műsorára tűzi.
Úgy érzem mondanivalóm így teljes. Nézzék el nekem, hogy levelem hosszú lére eresztettem, ígérem, ez volt a legutolsó hosszú iromány.
Tisztelettel:

Ráthy József

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tisztelt Ráthy Úr!.....Mégegyszer elolvastam, s most már tűzetesebben a cikket. Sok mindenben igazat adok önnek, de nem mindenben. Kifejezetten a 60 évesek nevében a 6. pontban írtakat, kicsit sértőnek találom.Aki 60 éves, az már temesse el magát? Nem minden 60 éves azért tanul énekelni,mert valaki akar lenni, főleg nem énekes, s nem feltétlen színpadra állás miatt tanul énekelni, jár hangképző tanárhoz. Szeretné magát lekötni, hogy ne a közönybe fulladjon, ne unatkozzon, és halálra készüljön.Inkább tiszteletet érdemel aki ezt felvállalja, s már megbocsásson, nem kigúnyolást! Senkinek nincs joga ilyet írni egy korosztályról! Mint fent már írtam, Önnek sok mindenben igaza van, de azért kiérződik belőle nemcsak a magyarnóta iránti aggodalma, de a kitüntetése ellenére a személyes érzékenység is. Hogy ennek mi az oka, nem tudom.
Tisztelettel egy 60 éven felüli énekelni szerető ember, aki nem akar énekes lenni, s nem igazán a világot jelentő deszkára vágyik , de mindent megtesz azért, ha mégis énekelhet, nem az asztalos műhelyben, a legjobbat hozza ki magából!
Dalnoki Zsuzsanna

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tisztelt Ráthy József!
Mivel újfent negatív véleménnyel szól írásaiban a 3 évvel ezelőtt megrendezett kisvárdai nótaversenyről, (melynek győztese én voltam), személy szerint megszólítva érzem magam ebben a témában!
Szeretném, ha konkrétumokat felsorolva bizonyítaná igazát arra vonatkozóan, hogy az én győzelmemmel nem jó döntést hozott a zsűri!
Tisztelettel: Gáspár Anni

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Bocs , azt hiszem elromlott a gépem, összevissza ugrál, töröl, elmegy a kép stb.
D.Zs,

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tisztelt Ráthy József Úr!
Örömmel olvastam hozzászólását az egri verseny zsűrizésével kapcsolatosan Kátai Zsuzsa művésznőt nem ismerem,csak a hangját,Krasznai Tamás előadóművészt se, de Hegyesi Hudik Margó művésznőt, docensnőt igen, ismerem, ismerjük mindnyájan egriek. Szeretjük, kemény bíráló, de nem elfogult, egyforma mércével, kizárólag szakmai szempontok szerint ítél, az énekesek tudására kiváncsi, s döntését ez alapján hozza meg! Ebben bíztos vagyok! A rendezés a körítés már más dolog, egyéni megítélés kérdése, ki mennyire szereti a látványos haccacárét, (nótacsászár császárnő tavalyi választását stb). Szerintem a magyar nótához a letisztult, egyszerű stílus, rendezés való!
MÁS: Mindendenkinek szíve-joga azt meghívni akit akar a zsűribe, ebbe senki sem szólhat bele.Tisztelem, becsülöm Tolnai András művész úrat sőt a magam módján szeretem.De ahányan vagyunk, annnyifélék vagyunk,mindenkinek más tetszik,mást ítél a legjobbnak,ilyen alapon akár száztagú is lehetne a zsűri.
Nótás tisztelettel:Dalnoki zsuzsanna












lfogult indenkit egyforma mércével mér tudása alapján s ez a legfontosabb!




alapján, s ez a legfontosabb!


logult, mindenkit egyforma mércével mér,tudása alapján,és ez a legfontosabb.Személy szerint is tisztelem, becsülöm és szeretem Őt.

Válasz

Marczinka Mária Magdolna üzente 10 éve

Teljesen egyetértek Ráthy József értékelésével. Részt vettem az Aranycinege versenyen, nem kívánom jellemezni az ottani zsűrit. S azt, hogy kik nyerték az első díjakat arról nem is
beszélek. Valahogy az élet nem az igazságról beszél. Itt nem arról van szó, hogy babérokat vár az ember, de legalább valami indoklást, vagy értékelést, hozzászólást. Természetes, hogy van az embernél jobb is, de valahogy nem volt gömbölyű a dolog. Figyelemmel kísérem az országban megrendezett versenyeket, -amin természetesen többet nem veszek részt - bizony egyetlen egy verseny zsűrijébe még nem hallottam Tolnai András nevét, vagy a többi neves énekesét. Bizony egy olyan országos első ( énekesnek, mint Tolnai András nótakirálynak/ illene benne lenni a zsűriben.

Válasz

László Mária üzente 10 éve

Józsi ! Bár én nem voltam jelen ezen az általad ecsetelt reális ,humánussággal átitatott , hozzáértő és nyílt..(egri) zsűrizésen . De hasonló mondható el a múlt évi Nagyszénáson rendezett versenyről is. Bár arról senki nem ejtett egy pozitívumot sem, a nagy nevűek közül, csupán majd minden induló, résztvevő hálás köszönetei jutottak el a zsűri tagjaihoz. És azt hiszem azoknak az érzései, véleményei a legfontosabbak. Kívánom, hogy több nyílt, őszinte, érdek nélküli és műfajunkhoz méltó bíráló testület, és verseny jöjjön létre a jövőben. Dalos üdv LM

Válasz

Ráthy József üzente 10 éve

Tisztelt Hozzászólók!
Mindenek előtt köszönöm pozitiv észrevételeiket. Egészen biztos, hogy talán én is egy picit - látszólag - elveszítettem a sulykot, de a magyar nóta ügye nem tűr halasztást
Tudják, hogy mindig visszakanyarodom a kisvárdai versenyre, ahol oda nem illő emberek
nyilvánítottak véleményt esetleg sokkal magasabb szintű énekesekről. Hál' Istennek, ezen döntnökök jelentős része az őket megillető posványba süllyedtek, hagjuk - sokunk megnyugtatására - már alig hallható. Ja - Hölgyeim és Uraim - a tehetséget pénzzel megvenni nem lehet. A gyökér az gyökér marad, nem lesz belőlük hajtás.
Kedves párommal módom volt megtekinteni a mai egri nótaversenyt. Tulajdonképpen 2 személyben is érdekeltek lettünk valamelyest. - érdekes - erről senki nem tudott.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tulzott elvárásokat a zsürizés területén a két budapesti verseny után nem vártam,mert az eddigi elbírálás katasztrofális volt. Ha a magyar nóta ilyen ilyen elbírálást érdemel, akkor tényleg bele kell döngölni a posványba.
Egri verseny -sokkal gyengébb szintű versenyzőkkel, mint a budapestiek voltak.
REÁLIS, AZ EMBERI MIVOLTOT MINDENKOR TISZTELETBEN TARTÓ, A HIBÁKAT KIJAVÍTATANDÓ, MINDENKIVEL EMBERSÉGES ÉRZÉSEKET TÁPLÁLÓ , SEGÍTŐKÉSZ ÍTÉSZEKKEL TALÁLKOZTUNK. Bátran név szerint merem őketemlíteni: Hegyesi Hudik Margit docensnő, Kátai Zsuzsa művésznő és Krasznai Tamás előadóművész úr.
Példaképül állítom őket a mindenkori zsűrizők elé. Mindenki részletesen kifejtette véleményét az előadók megjelenéséről, ruházatáról, szinpadi viselkedéséről ha az pozitív vagy negatív volt. Az előadók tanulhattak belőle.
Nyílt szinvallásukért, igazságérzésükért, segítségükért a LEGNAGYOBB ELISMERÉST érdemlik. Szakmai hozzáértésük megcsúfolja az eddigiekét.
Kis kitérő - érthetetlen általam - miért szidják Szirmai Lászjó hozzáértését. Hölgyeim, Uraim, ha tesztszik, ha nem, ez az úriember Magyarország egyik leghíresebb harmónika művésze. Legalább úgy énekel, mint a legjobb énekeseink 90%-a, elméletileg a legkitűnőbb szakember - bármely kritizáló, tessenk különbet bemutatni helyette.Az is
igaz, hogy én nevezett úriembernek soha nem voltam a s ......nyalója, de a művészetét el kell ismernem. Akiknek ez nem tetszik, mutassanak be különbet.
Végezetül: akik kiválóbb bíráskodást nem tudnak prezentálni, el lehet menni alkalmi takarítónak, hómunkásnak.
Tisztelettl:
Ráthy József

Válasz

László Mária üzente 10 éve

Igen Magdikám ! Ahogy mondod, a nyílt szavazás lenne ferr!!! De még az azt megelőző dal -beválogatásoknál is alapvető kritérium, hogy amikor még csak a jeligékkel ellátott , beérkezett dalokat értékelik és válogatják a versenyre, olyanok tegyék, akik az OLIMPIÁBAN nem érintettek !!!!!!
Értem ez alatt pl ..sem a versenyre beadott dal zeneírója, sem szerzője nem lehet az elő- válogatásnál ott !!! MÉG ZENEI KÍSÉRŐKÉNT SEM ! Ha ezt nem tartják be, akkor SEMMIS és FELESLEGES az egész cécó az OLIMPIA körül, és az OLIMPIÁT meg lehet VÉTÓZNI !!! LM

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Drága Magdikám!
Mint már említettem, ritkán szólalsz meg, de akkor oda kell figyelni rád, mert a lényegét fogod meg a dolgoknak!
Szeretettel:Zsuzsa

Válasz

Némethné Kovács Magda üzente 10 éve

Köszönöm ennek hosszúra nyúlt értekezésnek minden szavát, és három ponton különösen megszívlelendő lenne: l. Először is, az énekesek onkontroljának emelése lenne szükséges, mert nagyon sok videóról közvetített versenyt magamnak itthon le szoktam pontozni, és sajnos nem egyszer a 10-es skálán a 10-et csak estleg 1 versenyző éri el. Tisztasáűg, ritmus, hangterjedelem, érthetőség, és minden szempontjából.

A második megszívlelendő: hogy legyenek olyan szakmailag nagyon erős felülvigyázattal meghallgatások, közönség nélkül, ahonnét csak a megérdemeltek, és a nótaénekes szakmának dicsőséget hozó énekesek, és szerzők kerülhetnének ki. Itt vioszont el kellene felejteni hogy ki kinek a tanitványa, és milyen előző " érdemeket" tudhat magáénak.

Harmadik a Nóta Olimpia! A nyílt szavazás, ami tudom, hogy buktatókkal is tele van, de mégis igazságosabb, mint amikor " összebeszélés" után hirdetik ki a győztest, ezt a gyakorlatot kellene erősíteni, és természetes a cikkben emlitett kizáró okokra figyelemmel kellene lenni.

Válasz

Walter István üzente 10 éve

Egy aforizma szerint annak van igaza, aki azt mondja, amit én!

Igaz, hogy én nem mondtam azt, amit Ráthy József, de minden szavával egyetértek.
Nagyon örülök, hogy valaki ezeket a kérdéseket összefoglalta.

Arra viszont nagyon kiváncsi vagyok, hogy azok, akik számára a fenti
"INTELMEK" íródtak, mennyire teszik magukévá?

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 10 éve

A nótás közösségnek, a szereplőknek és a kedvelőknek is szives figyelmükbe ajánlanám az itt megfogalmazott gondolatokat és azt hiszem másokra is épp úgy rá lehet vetíteni, nemcsak a magyarnótásokat érinti ez a fajta szemlélet, amely eluralkodott hazánkban.

Az viszont biztos egy műfajt mindig a benne szereplők teszik olyanná, amilyen, alkalmazkodva a mindenkori körülményekhez.. MM

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Elfogultság nélkül László Marikával kapcsolatosan, ismét azt kell mondanom, jól látja a dolgokat.Túl hosszúra sikerült az értekezés, annak ellenére, hogy az abban foglaltak tanulságosak.Ugyancsak kellett koncentrálni, hogy végig tudjam olvasni a cikket. Talán kevesebb több lett volna.
Tisztelettel:D,:zsuzsa

Válasz

László Mária üzente 10 éve

Köszönjük ennek a kissé terjedelmes, de annál inkább elgondolkodtató írásnak a közzé tételét. Bizony több pontja nagyon is érint mindannyiunkat, szerzőket, előadókat, a nótás közösség tagságát is. Az idén meghirdetett NÓTAOLIMPIA ,talán időben a legaktuálisabb téma, és annak lezajlása , válogatási és egyéb tisztasága az egyik legfontosabb pontja a fentiekben taglalt felvetéseknek. Dalos üdv LM

Válasz